wsi-imageoptim-Jazz-and-More.jpg

Good bye Jazz & More

24 martie 2017 by Tiberian MirceaARTICOLEColoana 3REVISTA

Ne obişnuisem cu întâlnirile din octombrie de la festivalul Jazz and More. Iată că nu se mai organizează din lipsă de fonduri, deşi bugetele din ultimii ani erau foarte modeste, ridicole, aş putea spune, dacă le comparăm cu alte manifestări aşa-zis culturale ce se desfăşoară în oraşele patriei. Cei mai mulţi dintre artişti erau plătiţi simbolic, dar veneau pentru atmosferă, anturaj şi pentru frumuseţea locului. Şi nu erau deloc niste anonimi, din contră, aparţineau elitei jazzului mondial. 

Am ascultat în festival pe unii dintre cei mai intersanţi şi autentici muzicieni de jazz ai contemporaneităţii: un Rashied Ali, William Parker, Vijay Ayer, Tom Rainey, Mary Halvorson, Ken Vandermark, Chad Taylor, Peter Brötzman, Jon Irabagon, Peter Evans, ca să enumăr doar pe cei care îmi vin acum în minte. În perioada festivalului se cânta în jam sessions până la ziuă, se schimbau idei, se puneau la cale proiecte, se făceau invitaţii pentru concerte viitoare.  Albumul Rosa das rosas unde apar alături de Maria Răducanu şi contrabasistul american Lisle Ellis este rodul unei întâlniri petrecute la Jazz and more.

Era singura manifestare muzicală de acest fel din România şi îşi făcuse deja un renume între festivalurile de gen din Europa. Sigur că muzica aleasă de Mircea Streit, directorul Jazz and More nu era destinată publicului larg. Dar nici arta poetică nu este şi, totuşi, cine ar putea concepe o naţiune fără poeţi? Se poate însă trăi fără creativitate muzicală, hrănindu-ne cu artefacte, kitsch-uri şi imitaţii provinciale: aşa gândesc mulţi dintre ordonatorii de credite din cultura română. Ne îndreptăm hotărât „spre culmi de prosperitate şi progres”(cum spunea tovarăşul), continuând să organizăm parăzi ale portului popular cu mii de participanţi, chermeze pantagruelice dedicate diferitelor produse (strugurele, usturoiul, cârnatul ş.a.m.d), şuşe gratuite cu vedetele noastre dragi care, însă,  nu cântă deloc pe gratis. Toate acestea se desfăşoară pe bulevardele şi în pieţele oraşelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2011.

Good bye Jazz and more!

de Mircea Tiberian


Recomandăm

  • WatchAvishai Cohen - "Life And Death" (Into The Silence, ECM, 2016)
  • WatchAvishai Cohen — Quiescence
  • WatchAvishai Cohen - Madrid
  • WatchAvishai Cohen - Remembering

Tiberian Mircea

Mircea Tiberian - Jazzman, coordonator al secției de jazz a Universității Naționale de Muzică din București, publicist, autor de metode și cărți de specialitate.