DESPRE NOI


http://jazzcompas.com/wp-content/uploads/2017/03/wsi-imageoptim-Adrian-Carcu-160x160.jpg

Adriana Cârcu

  • Publicist
Publicist

Adriana Carcu

Adriana Cârcu este jurnalistă internațională și autoarea a patru volume de scrieri caracter (auto)biografic, eseistic și muzical. Din 2006 deține o rubrică permanentă în revista Orizont și este prezentă în paginile a numeroase reviste si site-uri culturale cu eseuri, proză scurtă și traduceri. În vara lui 2016 a publicat, în ediție română și engleză, volumul JazzStories, care însumează interviuri, cronici, eseuri și jazz poetry apărute în marea lor majoritate în limba engleză pe site-ul de specialitate All About Jazz. Cele 18 interviuri, purtate cu muzicieni internaționali sunt însoțite de cronici festivaliere din România și Germania și de o serie de texte ce transpun într-un limbaj poetic efectul magic pe care muzica îl exercită asupra simțirii. Volumul a fost desemnat drept „Cartea Anului 2016”  în cadrul Galei Timisoara Jazz Awards.

In iulie 2014 a publicat volumul ‘Povestiri din vremea de după’un proiect care consemnează 12 întâlniri cu prieteni artiști și intelectuali, într-un act de recuperare biografică menit să întregească portretul unei generații ce a marcat timp de decenii profilul cultural al orașului Timișoara.

In vara lui 2012, Adriana a publicat un volum cu note de călătorie, cronici și eseuri, cu titlul ‘Cronică Sentimentală’, care însumează experiența a cinci ani de viață și scris. În 2013 volumul a fost nominalizat pe lista „Cea Mai Buna Carte a anului” a Galei pentru excelentă editoriala ‘Bun de Tipar’. Editia germana a volumului, Eine Sentimentale Chronik, a fost lansata In luna octombrie a anului 2014 la Targul de Carte de la Frankfurt.

In 2009 publică la Editura ICR volumul ‘Povestea zilelor noastre’, care conține 12 biografii, rezultate din interviuri cu artiști români plecați din țară. Cartea a fost apreciată de critică cu cuvintele: “Interviuri de personalitate, făcute cu aplomb, dar și cu dragoste, ceea ce dă volumului statutul unui consistent material de studiu pentru cei ce vor să se specializeze în jurnalistica de performanță.” In același an interviul cu artistul Valeriu Sepi primește distincția “Cel mai bun interviu al anului” decernata de revista Academia Cațavencu. In 2010 ediția germană este lansată la Târgul de carte de la Frankfurt cu titlul ‘Die Geschichte Unserer Tage’. In 2015 ediția a doua în limba romana apare la editura germana WaRo.

În anul 2010 Adriana a fondat asociatia culturală internațională ‘ArtCiclova Association’ împreună cu scriitorul Robert Șerban și artistul vizual Călin Beloescu. Asociația aflată în Ciclova Montană, susține arta și științele umaniste și își propune să stimuleze dezvoltarea economică, cultivând în același timp frumusețea idilică a regiunii.

Din 2007 până în 2010 Adriana a fost Executive Editor la revista online ‘No Strings Attached E-News’, unde a conceput și redactat rubrica Europe Reloaded, în cardul cărea a promovat numeroși artiști și scriitori români.

In anul 1999 traduce volumul Secretul tineretii de Elsye Birkinshaw, care apare la editura Polirom.

În anii 90 Adriana a lucrat ca redactor de carte la Auer-Verlag, o editură germană specializată pe literatură psihologică. În același timp a predat engleza in cadrul Primăriei din Heidelberg. În prima decadă a anilor 2000, Adriana a organizat, ca și curatoarea firmei SAS Institute, peste 50 de expoziti cu artisti români și internaționali. Azi predă engleza și româna la Universitatea Populară din Heidelberg.


http://jazzcompas.com/wp-content/uploads/2017/03/wsi-imageoptim-Raluca-Baicu-160x160.jpg

Raluca Baicu

  • Publicist
Publicist

Raluca Baicu activează pe scena internațională a artelor ca economist cultural, cercetător, artist, programator artistic, jurnalist de jazz și editor. Și-a început studiiile muzicale la vârsta de 6 ani, fiind absolventă a Conservatorului din Brașov, după care a urmat o specializare jazz la Academia Sedajazz din Valencia, Spania. Raluca a studiat cu Iulian Rusu, prim clarinetist al Filarmonicii din Brașov, sau cu alți muzicieni precum: Jesus Santrandreu; Perico Sambeat, Javier Vercer, Francisco Blanco, Josvi Muñoz, Anthony Wonsey, Ralph Peterson Jr., Darryl Hall, Toni Belenguer, Alex Simu, și alții. Este câștigătoarea a numeroase competiții naționale “Olimpiada Națională de Muzică” 2002, concursul “Marţian Negrea” etc. A participat în orchestre simfonice și de jazz, muzică de cameră, combo-uri de jazz și reprezentații solistice.


http://jazzcompas.com/wp-content/uploads/2017/02/wsi-imageoptim-Mircea-Tiberian-copy-160x160.jpg

Mircea Tiberian

  • Editorialist
Editorialist

Mircea Tiberian s-a născut pe 4 mai 1955 la Cluj, și-a petrecut copilăria și adolescența la Sibiu, iar în 1975 s-a mutat la Bucuresti, unde își desfășoară o mare parte din activitate. În 1980 a absolvit Universitatea Naționala de Muzică din București, fiind profesor fondator și coordonator al Sectiei de Jazz/Muzica ușoară. Astăzi acesta este unul dintre cei mai importanți muzicieni de jazz din Europa de Est, pianist care susține nenumărate concerte în România și în lume. Mircea Tiberian are o discografie impresionantă atât în calitate de compozitor cât și ca sideman. Este, de asemenea, autorul volumelor Notes on Music and Music Notes, Cartea de muzica si Jazz Inside Out.http://jazzcompas.com/wp-content/uploads/2017/03/wsi-imageoptim-Mosu-160x160.jpg

Florian Lungu

  • Editor onorific
Editor onorific

În felul său simplu, bonom, mult mai puţin expansiv, Flo­rian Lungu, zis „Moşu”, a deschis mul­tor români calea spre muzica de jazz, i-a făcut să o cunoască, să vadă că nu este atât de com­plicată şi de închisă precum se spune, şi să o îndrăgească. La mai bine de 70 de ani, „Moşu” îşi continuă munca febrilă în slujba jazz-ului, scrie articole, rea­li­zează emisiuni, prezintă mai toate ma­rile concerte şi festivaluri din ţară.

http://jazzcompas.com/wp-content/uploads/2017/02/wsi-imageoptim-catalin-pic-160x160.jpg

Cătălin Milea

  • Editor șef
Editor șef
Se întâmplă ca un artist valoros să fie la un pas de tine şi să laşi să treacă şansa de a-l cunoaşte, de a-i spune ce mult te inspiră ceea ce face. Adesea aceşti oameni rămân neobservaţi, ca nişte umbre. După modestie şi generozitate ascund însă un mare secret: talentul şi o pasiune de neoprit. 

Mulţumesc echipei Jazz Compas, fără eforturile căreia acest proiect nu ar fi posibil, partenerilor noştri şi nu în ultimul rând celor care susţin această iniţiativă abonându-se la revistă şi participând într-un fel sau altul la „demersul nostru de a sufla în păpădia jazzului”, cum ne-a scris unul din cititorii Jazz Compas.

Muzica de mâine începe astăzi.

Cătălin Milea